Overlijdensrisico verzekering

Overlijdensrisico verzekering


Wanneer je een huis koopt en een hypotheek afsluit wordt er vaak aangeraden om een overlijdensrisico verzekering af te sluiten. Bij sommige banken is het zelfs verplicht. Het principe van een overlijdensrisico verzekering is eigenlijk heel simpel. Wanneer je komt te overlijden wordt er door de verzekeraar een bepaald bedrag uitgekeerd. Over de hoogte van het bedrag kunnen afspraken gemaakt wordt. Er wordt bijvoorbeeld naar de hoogte van je hypotheek gekeken. Lees hieronder alles wat je moet weten over de overlijdensrisico verzekering



Waarom een overlijdensricico verzekering afsluiten


Je denkt misschien, wat een onzin om een overlijdensrisico verzekering af te sluiten. Ik word minstens 100. Toch komt het vaker voor dan je denkt dat er iets met jezelf of je partner gebeurt. Wanneer je komt te overlijden, zal het leven voor je nabestaanden al moeilijk genoeg zijn. Met een overlijdensrisico verzekering zorg je er in ieder geval voor dat je nabestaanden financieel goed achterblijven. Het geld dat vrij komt wordt vaak gebruikt om de hypotheek (voor een deel) af te lossen. Hierdoor worden de maandelijkse lasten lager en hoeft het huis bijvoorbeeld niet verkocht te worden.

 


Aan wie keert de verzekering uit


Wanneer je een overlijdensrisico verzekering in combinatie met je hypotheek afsluit, is de bank vaak de begunstigde van het bedrag dat de verzekering uitkeert. Wanneer je een hypotheek afsluit wilt de bank er zeker van zijn dat deze afgelost wordt. Door de overlijdensrisico verzekering heeft de bank meer zekerheid dat ze hun geld krijgen, ook al kom jij of je partner te overlijden. Het bedrag dat vrij komt wordt gebruikt als aflossing voor de hypotheekschuld. Hierdoor worden de hypotheeklasten voor de nabestaanden.

 


Hoogte van het bedrag


Over de hoogte van het bedrag kunnen afspraken gemaakt worden. Vaak wordt er gekeken naar de hoogte van de hypotheek en de vorm van de hypotheek. Vaak wordt het bedrag dat zou worden uitgekeerd daarmee gecombineerd. Bij de meeste hypotheekvormen los je iedere maand een gedeelte van je hypotheek af. De schuld wordt daarbij steeds kleiner. Bij een spaarhypotheek wordt iedere maand een bedrag gespaard. (Er wordt namelijk pas na een afgesproken tijd in één keer afgelost.) Kom je bijvoorbeeld te overlijden een jaar nadat je de verzekering en hypotheek hebt afgesloten, dan krijg je een hoger bedrag dan wanneer je na 20 jaar komt te overlijden. Dit komt omdat je schuld na 20 jaar een stuk lager is dan in het begin. Het bedrag wordt gebruikt om je hypotheekschuld af te lossen, dus het kan niet zo zijn dat je er geld van over houdt. 

 


Hoogte van de verzekeringspremie


Wanneer je gaat rondvragen, zal je er achter komen dat iedereen wat anders voor zijn overlijdensrisico verzekering betaalt. Dit komt bijvoorbeeld doordat het bedrag verschillend kan zijn waarvoor je je verzekerd. Maar er wordt ook gekeken naar je gezondheid. Wanneer je een overlijdensrisico verzekering afsluit zullen de meeste banken vragen om een verklaring over je gezondheid in te vullen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar ziektes en of je rookt. Hoe groter de kans is dat je vroegtijdig komt te overlijden, des te meer premie ga je betalen. Een andere factor die meespeelt is je leeftijd. Wanneer je 20 bent, betaal je minder premie dan een 40 jarige.